Het bestuur van het NACV bestaat uit:

  • Joy de Jong, Universiteit Utrecht (voorzitter)
  • John O’Sullivan, Universiteit Leiden (penningmeester)
  • Elisabeth Brand, Hogeschool Arnhem en Nijmegen (secretaris)
  • Henno Schouten, Universiteit Twente
  • Sarah Dresden, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit
  • Marianne Donker, Vrije Universiteit Amsterdam


Joy de Jong: In 1990 gaf ik mijn eerste cursus academisch schrijven aan studenten van de Universiteit Utrecht. Dit werkveld heb ik in de loop der jaren uitgebreid naar promovendi en naar mensen die academische schrijvers begeleiden. Ik promoveerde in 2006 op een onderzoek naar scriptiegesprekken. In 2007 werd ik coördinator van het Schrijfcentrum van de Radboud Universiteit Nijmegen en negen jaar later ben ik overgestapt naar het Skills Lab van de Universiteit Utrecht, dat ook een Writing Centre herbergt. Daarnaast geef ik nog steeds met veel plezier cursussen en workshops aan studenten, promovendi en begeleiders. In 2010 verscheen mijn Handboek Academische Schrijven. Hiervan is ook een Engelse editie – ook voor promovendi (Effective Strategies for Academic Writing).

Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij het NACV doordat ik ook zitting had in de groep die de basis legde voor de vereniging. In 2012 kwam ik in het bestuur, eerst als lid en secretaris; met het vertrek van Angeniet Kam heb ik de voorzittershamer van haar overgenomen.


Elisabeth Brand: Vijftien jaar geleden ben ik begonnen als docent op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Daar heb ik modules communicatieve vaardigheid ontwikkeld voor de opleidingen Bedrijfskunde en Rechten en gegeven, en bijna 10 jaar onderzoek gedaan bij het lectoraat Human Communication Development. Daarnaast werkte ik voor de Radboud Universiteit (cursussen academische schrijfvaardigheid en schrijfbegeleiding promovendi) en voor het Talencentrum van de HAN (bedrijfstrainingen en masterthesisbegeleiding).


John O’Sullivan: Ik ben docent en coördinator van het onderwijsprogramma Communication in Science (CIS) van de faculteit Geneeskunde van het LUMC, Leiden. CIS is een gewaardeerde onderwijslijn voor academische wetenschappelijke communicatieve vaardigheden. CIS geeft onderwijs aan studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen in het Nederlands en in het Engels op bachelor-, master- en PhD-niveau. Sinds vijf jaar geef ik leiding aan het programma en ik ben tien jaar werkzaam als lijndocent in het LUMC. In het verleden heb ik ook Engels taalvaardigheidsonderwijs gegeven op hbo-niveau.

Henno Schouten: Als officier bij de Koninklijke Landmacht ben ik sinds 1995 werkzaam in uiteenlopende staf- en leidinggevende functies. Na eerdere afronding van de HSAO-opleiding Vormgeving & Communicatie en het volgen van een beroepsopleiding tot communicatiespecialist binnen Defensie verzorg ik sinds 2012 als freelancer cursussen en workshops communicatieve vaardigheden bij de Universiteit Twente. Mijn focus ligt hierbij tot dusver op de academische communicatieve vaardigheden Presenteren, Gespreksvaardigheden, Sociaalcontactuele Vaardigheden en Samenwerken in Teamverband. In 2018 voltooide ik een beroepsopleiding tot Socratisch Gespreksleider, eens kijken wat voor moois we daarmee kunnen bereiken. Vanwege mijn werk bij Defensie koos ik ervoor om geen foto te laten plaatsen op deze website. Ik kom graag persoonlijk met je in gesprek tijdens een van de bijeenkomsten van het NACV.

Sarah Dresden: Ik werk freelance als junior trainer academische communicatie ((phd-)cursussen academische schrijfvaardigheid, debatteren, presenteren) voor Radboud In’to Languages, het expertisecentrum voor taal en communicatie van de Radboud Universiteit. Daarnaast verzorg ik privéschrijfbegeleiding aan promovendi en werk ik als (eind)redacteur van educatieve en academische teksten. Voorheen was ik werkzaam als docent Academic Skills aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en als schrijfcoach op het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen.